Avui és Divendres https://www.olymptrade.net.br , 29-02-2008 - Setmana: 9
Lat. 42° 07' 00" N
Lon. 02° 46' 00" E
Lluna:
lluminositat: 48%
mitja lluna minvant
mitja lluna minvant


El solsol
Ara està a :
140.50° az.
31.64 ° alt.

Planetes visibles ara www.olymptrade.net.br/promo :
Mercuri: 172.08°Az. 30.80 °Alt.
Venus: 170.51°Az. 30.24 °Alt.
Júpiter: 201.72°Az. 22.32 °Alt.
Urà: 131.43°Az. 29.71 °Alt.
Neptú: 161.39°Az. 31.55 °Alt.Meteorologia Estació IES Brugulat
(Pla de l'Estany)

Última actualització:
29/02/08 - 10:33 h.
Temperatura: 14.8 °C
Humitat: 73 %
Pressió: 1023.1 hPa
Vent: NNW - 4.8 km/h
Intens. pluja màx: 0.0 mm
Pluja acum.: 0.0 mm
bola

Secció d'astronomia i ciència del Centre Excursionista de Banyoles

Des dels orígens més remots de la història www.olymptrade.net.br/trade , l'home s'ha sentit captivat pel cosmos. A l'antiguitat, el cel era la morada dels déus i les constel·lacions representaven fascinants històries i mites. Els anys han anat passant i som molts, astrònoms o aficionats, els que encara ens deixem seduir per aquesta immensitat. Si t'agrada l'astronomia i et preguntes el com i el perquè de tot això, aquí tens una pàgina on trobaràs els amics d' per a compartir-ho.

imprimir article   Eclipsi total de lluna- Febrer 2008

Enviat per:  Xavier de Palau i Juncà

llunaEclipsada Durant la matinada del dijous 21 de febrer es produirà un eclipsi total de Lluna que serà visible, entre altres llocs, des del Pla de l'Estany
Per als observadors que es trobin en el fus horari de la península ibèrica i Balears l'hora de començament de l'eclipsi serà aproximadament les 2:43 de la matinada, encara que la fase de totalitat, que és la més espectacular, quan la Lluna adquirirà un color vermellós, començarà a les 4:01 i acabarà a les 4:51 (hora oficial).
Aquest eclipsi serà visible en tota Amèrica així com a Europa i Àfrica. Els observadors en la costa oest d'Amèrica del Nord no podran observar les primeres fases de l'eclipsi parcial perquè aquestes succeiran abans que la Lluna estigui per sobre del seu horitzó. Tota Europa occidental i nord-oest d'Àfrica veuran la totalitat de l'eclipsi, i més cap a l'aquest, en la part oriental d'Àfrica i Àsia central, la Lluna es posarà abans que l'eclipsi acabi. Des d'Àsia oriental i Austràlia l'eclipsi no serà visible.
Els eclipsis de Lluna es produïxen quan la Terra s'interposa entra aquella i el Sol. Poden ser parcials o, com és el cas de l'eclipsi del dijous 21, totals.

Enllaços interessants:
- Gràfic de les diferents fases i horaris en temps universal.
- Esquema en hora oficial espanyola.
- Informació completa sobre l'eclipsi a tot el món a la web de la NASA.
- Seguiment en directe des de Serviastro (Universitat de Barcelona): http://www.serviastro.am.ub.es.

imprimir article   Hidrocarburs líquids a la superfície de Tità

Enviat per:  Carles Puncernau Ferrer

La sonda Cassini ha confirmat segons publica l'ESA que a la superfície de la lluna ataronjada de Saturn n'hi ha moltes més reserves d'hidrocarburs líquids que totes les possibles de petroli i gas al nostre planeta.

La pluja que es produeix en aquest planeta no és d'aigua, sinó de metà i età líquid, doncs la temperatura superficial del satèl·lit és de -179ºC. Les dunes que es poden observar des de la sonda sobre el terra poden ser de tolines, unes molècules orgàniques complexes precursores de la química abans de la vida. Cassini ha fet ja el mapa del 20% del Tità amb el seu radar i ha observat centenars de llacs i mars dels líquids esmentats.

La propera aproximació de la sonda està prevista pel 22 de febrer.

imprimir article   Nova xerrada sobre exoplanetes, ara a Girona

Enviat per:  Carles Puncernau Ferrer

Ahir dimecres dia 6 de febrer es va celebrar una conferència a Girona per parlar d'"Aigua a un planeta fora del sistema solar" a càrrec de la Dra. Giovanna Tinetti i l'Ignasi Ribas, qui ja ens va fer una xerrada sobre el mateix tema el passat mes de desembre en un dels nostres Sopars G-Astronòmics a Banyoles.
Bàsicament van ser les mateixes explicacions tècniques que ens va oferir en el seu moment el Dr. Ribas de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya.
Us enllaço un resum de la conferència per a qui estigui interessat al nostre blog

imprimir article   Eclipse total de lluna el dijous 21 de febrer

Enviat per:  Carles Puncernau Ferrer

La matinada del proper dijous 21 de febrer tornarem a tenir un eclipse total de lluna. Malhauradament l'horari no serà del tot bo, doncs l'inici de la totalitat serà a les 4h 01m hora local i acabarà a les 4h 51m.
El primer contacte serà a les 2h 43m i el darrer a les 6h 09m.
Per tenir més info podeu mirar la pàgina d'en Fred Espenak a la Nasa.

imprimir article   La sonda Messenger fotografia a Mercuri

Enviat per:  Carles Puncernau Ferrer

La sonda MESSENGER de la NASA s’ha apropat el passat dia 14 de gener només a 200 km de la superfície del planeta Mercuri. Ha estat la més gran aproximació des que va ser visitada per la sonda Mariner 10 al 1975.
Va ser llançada a l’agost del 2004 des de Cap Canyaveral, fa més de tres anys, ha recorregut 7.600 milions de quilòmetres i no es situarà en òrbita estable al planeta fins a l’any 2011.

Si vols llegir més al respecte clica Avui i si vols veure fotos clica NASA

imprimir article   EL REGLAMENT DE LA LLEI CONTRA LA CONTAMINACIÓ LUMÍNICA ANUL•LAT

Enviat per:  Carles Puncernau Ferrer

Al 2001 la Generalitat va fer una Llei per intentar protegir el territori contra la Contaminació Lumínica (CL) provocada per l’enllumenat artificial. Amb aquest objectiu va ser redactada i tenint l’encàrrec d’el•laborar un Reglament en un termini definit i amb unes condicions determinades, que no es varen cumplir, arran del qual Cel Fosc va interposar recurs.

El Decret 82/2005, de 3 de maig, pel que s’aprobava el Reglament de desenvolupament de la Llei 6/2001 catalana, de 31 de maig, d’ordenació ambiental de l’enllumenat per la protecció del medi nocturn, ha estat declarat nul de ple dret pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a l’estimar el recurs contenciós-administratiu interposat al su dia por Cel Fosc, Associació contra la CL. Llegir la sentència

Si vols conèixer més a fons que és la CL i de quines formes pots lluitar en contra d’ella et recomanen entris a la seva pàgina CEL FOSC on trobaràs totes les informacions adients, des de la definició, exemples de bon i mal enllumenat, solucions, fotografies, el malbaratament de recursos i diners que representa, el recolzament que rep de la Unesco i de la Nasa, fins tot, com presentar una denúncia si no hi ha altra alternativa a la col·laboració.

Felicitats a tots els que treballem per aconseguir una reducció de la CL, molt especialment a la gent de Cel Fosc, és una tasca en la que tots els afeccionats a l’astronomia hem d’estar molt interessats.

Articles anteriors

L'ASTEROIDE 2007WD5 PASSA A PROP DE MART

Cometa 17P/Holmes

Detecció de Planetes Extrasolars a càrrec del Dr. Ignasi Ribas

Els anells d’Urà vistos de costat

Sortida geològica al Cap de Creus

El cel a la tardor

50 anys de l'Sputink

Foto de la Matèria Fosca en 3-D

Mitja marató Messier

"Mira A" una estrella bala amb cua
guia Guia bàsica d'iniciació a l'astronomia
· Primeres passes.
· Instruments òptics.
· Programari d'astronomia.
· Astrofotografa.
· Bibliografia.

Properes activitats
El dia: 06-03-2008 a les 20:00h. lloc: Radio Banyoles (107.3) : Sopa d'Estrelles. Programa n.21 (181). Tema: Arqueoastronomia . Convidat: Rafael Balaguer  --<.>--08-03-2008 a les 19:00h. lloc: Pla de Martís : Per tercer any durem a terme la tradicional Marató Messier --<.>--

Febrer 2008
DllDmDcDjDvDsDg
123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
H.L. 
T.U. 
Escolta on line"Sopa d'Estrelles" Astronomia i ciència en directe de les 20h a les 21h. tots els dijous d'octubre a juny a Ràdio Banyoles 107.3FM,

Proper programa el 06/03/2008:
Sopa d'Estrelles. Programa n.21 (181). Tema: Arqueoastronomia . Convidat: Rafael Balaguer


ESA Coneix l'Agència Europea de l'Espai
Pots descarregar el pdf (15Mb) de la xerrada que ens va fer el 17-nov-07 l'enginyer de telecomunicacions Ferran Gascón que treballa a l'ESA a Noordwijk, Holanda, on ens explica el seu funcionament de manera clara i resumida.

Personatge del mes
Pierre-Simon Laplace

Beaumont-en-Auge, 23 de març de 1749 - París 5 de març de 1827


Pierre-Simon Laplace